13 Kasım 2014 Perşembe

Kick Boks'un Temeli

Dünyada bu dövüş sanatına her gün ilgi giderek artmaktadır. Medya tarafından da en çok ilgi duyulan sporlar arasına girmeyi başarmıştır.Bir çok dövüş sanatının temeli Uzak doğu olarak bilinmektedir. Neredeyse her türlü savunma ve dövüş sanatı uzak doğu tabanlıdır.Kick Boks‘ un bu kadar popüler hale gelmesinde Amerika’ da düzenlenen müsabakalar sayesinde ulaşmıştır. Kick boks dövüş sanatıda uzak doğuda meydana gelmiş bir spor dalıdır fakat özgün değil melez bir spordur.  Buna dayanarak belli bir tarihi yapısı, belli bir felsefe mantığı ve bir geçmişi yoktur. İki farklı sporun bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş güce dayalı dövüş sanatıdır.Japon bir dövüş ustasının Muay Thai ve Karate dövüş sanatlarını birleştirmesi sonucunda ortaya cıkmıştır. 

4 Kasım 2014 Salı

BOKS VURUŞ TEKNİKLERİ

BOKS VURUŞ TEKNİKLERİ
SOL DİREK VURUŞ TEKNİĞİ
Sol direk (düz gartlar için) bir boksörün en çok kullandığı yumruk tipidir genelde atakları engellemek yada atak hazırlayıcı bir ön yumruk konumundadır iyi çalışırsa sol direk çok etkili bir yumruk tipidir. Aşağıdaki aşamaları ve egzersizleri yaparsak sol direk vuruş tekniğini öğrenmiş oluruz.
Yetişkinler  ve çocuklar için basite indirilmiş aşamalardan oluşmuştur.
Kolun konumu:
Gard pozisyonundayken sağ kol çenede, sol kolu ileri doğru uzatalım sol kol dirsekten gergin konumda bu egzersizi yaparken ayakla başlayıp (ayağın ucu parmak kısmı ile).
Omuzla devam eden dönme hareketine sol kolumuzu da eklemiş oluyoruz sol kol gergin pozisyonda omuz seviyesinde ayakta dönme anı ile birlikte saat yönüne doğru 45 derecelik bir açı ile çevirelim, bu egzersizi yeteri kadar yapalım.
Bu egzersizin amacı ayağımızdan çevirme ile aldığımız gücü omuz kol ile birlikte karşıya aktarmadır.bundan sonraki aşamada artık sol direğin aşamalarını birleştirme kısmına geçiyoruz.

Sol direk vuruşunu yaparken ilk hareket ayaktan başlar ve ardından bel omuz kol ve yumruğumuz gelir yumruğumuzu ileri doğru vuruyoruz yerden aldığımız kuvveti vücudumuzu bir iletken olarak kullanarak karşı tarafa doğru aktarıyoruz

Omuzun  konumu:
Sol direk vuruş tekniğinde omuzun önemi çok büyüktür ,ayağımızdan aldığımız çevirmedeki kuvvetin belden geçerek omuz üzerinden omuz gücüyle vuruşa çevrilmesinde büyük rol oynar.omuz egzersizleri yaparken sol kolumuzu dirsek ten bükerek yumruk kısmını çenemizin altına getirecek şekilde omuz seviyesinde kolumuzu tutalım.
Ayak pozisyonundaki dönme ile omuzu dirseğimizle birlikte saat dönme yönüne  doğru çevirelim  kolumuzu  omuz  seviyesinden indirmemeye çalışalım bu egzersizde dirsek 45 derece sağa doğru dönmeli her egzersizde
Bu egzersizi yeteri kadar yaptırdıktan sonra ayağın konumuna geçebiliriz.

Ayak konumu
Normal gart pozisyonunda durulur.Antrenör öğrencinin sol kolunu aşağı doğru bırakmasını söyler buradaki amaç ayak temelini vereceğimiz için sol kolun yukarıda durup yorulmasını engellemek,burada sol direk öğretilirken ilk hareket ayaktan olacağı için önce ayak temeli ve egzersizleri ile devam edilir.
Burada öğrenciye sol ayağının tabanına basmadan parmak ucundan ayağını çevirmesi söylenilir burada topuğun yönü arkaya doğru iken hareketin devamında topuğun yönü dışa ve yana doğru konuma gelmiştir bu egzersizi yeteri kadar tekrarladıktan sonra, Öğrencimizin sol ayağının altına bir kağıt yada bir bez parçası herhangi bir materyal ile egzersiz geliştire biliriz öğrenci sol ayağının ucunu yere bastırarak kağıdı çevirir burada amaç yere basılarak çevirme kuvvetinin farkına varma işlemidir. Bu ayak çevirme egzersizinde beli serbest bırakıyoruz bel ayağın dönme yönüne doğru dönecektir.aynı hareketi ileri adım atarak yaptıralım.

30 Ekim 2014 Perşembe

Boks Teknikleri ve Savunma Hareketleri




Boksta direkt vuruş nasıl yapılır?

Boksta direkt vuruş nasıl yapılır?

KROŞE - APARKAT - ÇİFT KROŞE

KROŞE: Değişik açılar altında atılmalıdır. Çoğunlukla atılan yumruklar çeneye güzel gelmelidir. Kollar ve dirsekler fazla açılmamalı, yumruklar soldan sağa yukarı, çapraz, yüz önünde müdafaayı yarıp geçecek şekilde ayak, kalça ve omuzların da yardımı ile atılmalıdır.Omuzlar her türlü yumruklara iştirak ettirilir, omuz yumruğu vurmak bir boksörün en mümeyyiz vastı olmalıdır. Bu sayede omuz adaleleri gelişir ve kuvvetlenir. APARKAT: Yakın döğüşte tatbik edilen çok tesirli bir yumruktur. Yumruklar omuz yüksekliğini geçmemelidir. Aparkatta yumruk kısa düşeceğinden atılarak vücut biraz geriye meyletmelidir. Bu yumruklara çalışırken, omuz, kalça ve ayak topuklarını kaldırarak vücut kuvveti ile vurulmasına dikkat edilmelidir. CİFT KROŞE: Şaşırtıcı ve sayı yapıcı bir kroşe şeklidir. Birbiri peşi sıra atılan bir kroşedir. Seri vurulduğu takdirde tesiri artar. Birincisinden kurtulan hasım ikinci yumruğu yer.